Bachelor FAQWat zijn de verplichte vakken die ik moet volgen in mijn BSc?

Op de course Biology programme information op Brightspace kun je je verplichte studieprogramma terugvinden. Kijk onder BSc informatie -> Algemene Informatie. Kies vervolgens het jaartal waarin je begonnen bent met je studie en bekijk daarvan het programma.

 

Welke specialisaties zijn er?

Er zijn vier specialisaties:

A – Cell Biology and Molecular Interactions

B – Development and Adaptation

C – Health and Disease

D – Ecology

 

Wat moet ik doen als ik toch een andere specialisatie wil doen?

In dit geval kun je het beste een afspraak maken met je studieadviseur. Afhankelijk van je situatie kan hij of zij je advies geven over wat je het beste kunt doen. In principe kun je altijd overstappen naar een andere specialisatie, maar dan zul je wel alle verplichte vakken van die major moeten volgen. Het kan zijn dat je daardoor vertraging in je studie oploopt. De vakken van je vorige specialisatie kun je dan misschien nog als vrije-keuze vakken gebruiken. Het kan ook zijn dat de verplichte vakken van je specialisatie nog goed in te plannen zijn, zodat je geen studievertraging oploopt.

 

Hoeveel vrijekeuzeruimte heb ik in de BSc Biology?

Er van uitgaande dat je alles volgens het gebruikelijke schema doet en geen uitloop hebt: In het eerste jaar van je BSc heb je geen vrije ruimte, je hebt 60 ECT’s aan verplichte vakken. In je tweede jaar heb je 42 punten aan verplichte vakken en 18 punten die onder je specialisatie vallen. In je derde jaar heb je 12 punten die je behaalt in je specialisatie, 12 punten aan BSc thesis en 36 punten vrije ruimte. Hierin kun je ook een minor volgen.

 

Wat kan ik doen in mijn vrije ruimte?

De vrije ruimte is een open stuk in je BSc die je zelf mag invullen met vakken. Je kunt bijvoorbeeld een minor volgen aan de WUR of aan een andere universiteit in binnen- of buitenland. Ook kun je vakken kiezen uit andere specialisaties of van andere studies, zonder dat deze in een minor aan elkaar verbonden zijn. Slechts een paar vakken van een minor kiezen is dus ook mogelijk.

 

Wat kan ik doen in mijn minor?

Je minor is eigenlijk een onderdeel van je vrije ruimte. Het is niet verplicht een minor te volgen, het is een optie. Een minor is niets anders dan een kant en klaar pakketje met een aantal vakken erin die goed bij elkaar passen en die bij een bepaald onderwerp horen. Hier kun je een lijst vinden van alle minors die er zijn in Wageningen, gespecificeerd per onderwerp.

 

Wat is een BSc thesis?

Dit is een soort mini-onderzoek. Je kunt een literatuur onderzoek doen, een data analyse of een experimenteel onderzoek. Meer informatie vind je in de course Biology programme information op Brightspace.

 

Hoe vind ik een BSc thesis?

Via tip.wur.nl kun je zoeken naar interessante thesis onderwerpen.

Zit er niets voor je bij of heb je zelf een veel beter idee? Dan kun je het beste even contact opnemen met een van de leerstoelgroepen zelf, want over het algemeen is het in overleg goed mogelijk een thesis te bepalen. Let er wel op dat je ruim van tevoren je BSc thesis regelt, dus vóór het begin van je thesis zelf. Er moeten immers vaak voorbereidingen getroffen worden voordat je kunt beginnen. Bovendien moet je officieel toestemming hebben van de studieadviseur om te mogen beginnen aan je BSc thesis, je moet namelijk aan bepaalde eisen voldoen. Meer informatie daarover staat weer op de Biology programme information op Brightspace.

 

Waar kan ik vinden welke leerstoelgroepen er allemaal zijn?

Alle leerstoelgroepen staan vermeld op https://ssc.wur.nl/Studiegids/Leerstoelgroep

 

Wanneer kan ik het best studeren in het buitenland?

Als je graag een bijzondere ervaring op wilt doen, of als er in het buitenland meer/betere mogelijkheden zijn om je te specialiseren in een bepaalde richting, kun je ervoor kiezen om een deel van je studie in het buitenland te doen. Afhankelijk van jouw situatie zijn er meerdere mogelijkheden. Je kunt een aantal vakken in het buitenland volgen, of een thesis of stage in het buitenland doen. Om te bepalen wat voor jou de beste keuze is, kun je het beste een keer met je studieadviseur gaan praten over je mogelijkheden. Ook is er op de leerstoelgroepenmarkt altijd een praatje over studeren in het buitenland.

 

Kan ik een deel van mijn studie in het buitenland doen?

Wageningen University biedt verscheidene mogelijkheden om een deel van je studie in het buitenland door te brengen. Op deze pagina van de WURsite kan je meer informatie vinden. Informatie over het erasmusprogramma vind je hier.

Nuffic is de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs. Zij kunnen helpen bij vragen over studie of stage in het buitenland. Zie verder de website van Nuffic.

Als je serieus overweegt om een deel van je studie in het buitenland te doen, kun je het beste een keer met je studieadviseur gaan praten over de mogelijkheden.

 

Wanneer is de BSc uitreiking?

Er zijn ieder collegejaar 2 bacheloruitreikingen. De eerste uitreiking vindt plaats na de 1e periode, dat betekent dat iedereen die voor de 1e periode afstudeert mee kan doen met deze uitreiking. De tweede uitreiking vindt plaats na de 4e periode, dit betekent dat iedereen die voor de 4e periode afstudeert mee kan doen. De data van de uitreikingen kun je hier vinden.