Barenbrug


Gras, het meest belangrijke gewas ter wereld

De familie van de grassen (Graminae) bestaat uit zo’n 8.000 soorten. Wetenschappers over de hele wereld zijn actief in het onderzoeken, verbeteren (veredelen) en kweken van dit zo belangrijke gewas.

Hoewel we het zelf niet kunnen verteren, is het een van de meest belangrijke hulpbronnen voor onze voedselproductie: dieren eten immers wel gras, en wij eten weer dierlijke producten als vlees, eieren en melk. Daarnaast gebruiken we gras voor nog veel meer doeleinden, zoals voor sport, recreatie en openbare ruimten. Ook in ecologisch opzicht speelt het gewas een belangrijke rol: het bevordert de bodemvruchtbaarheid, voorkomt erosie, absorbeert water, zuivert de lucht, et cetera.

 

Voedsel voor 9 miljard mensen

Gras staat aan de basis van voedzame zuivelproducten: het is de goedkoopste bron voor melkeiwit. Gras dat ontwikkeld is met de juiste genetica en technologie, zorgt voor een gezonde koe die de best mogelijke melk levert. Het gebruik van grassen met een goede voederwaarde vermindert de behoefte soja in het voederrantsoen voor melkvee. Genoeg reden om te investeren in de genetica van voedergrassen.

 

Economisch en duurzaam gras

Gras is in zichzelf een duurzaam gewas. Het kan grote hoeveelheden koolstof opslaan in de bodem en werkt daardoor als demper van de CO2-toename in de atmosfeer! Door het gebruik van grasmengels – met verschillende soorten en rassen – is de plantenpopulatie divers en daardoor bestand tegen zeer uiteenlopende omstandigheden. Ook kan er nog veel progressie bereikt worden in het duurzaam beheer en onderhoud van gras. In dit verband zijn waterbesparing en minder maaien wereldwijd actuele thema’s waar Barenbrug Research in investeert.