Bachelor Biologie

Onderaan de pagina zijn enkele bachelortheses te vinden!


Beste (toekomstige) eerstejaars,

 

Hier vind je het eerstejaarsboekje: van Rups tot Vlinder, waarin je alle handige informatie bij elkaar hebt over B.V.W. ‘Biologica’, de studie Biologie en de WUR Campus. Mocht je toch nog vragen hebben contacteer dan je mentorouders of mail naar: bestuur.biologica@wur.nl

Veel succes en plezier dit jaar!

Download
Van rups tot vlinder
Informatieboekje voor de eerstejaars biologiestudenten
Van Rups tot Vlinder startjaar 2018 eind
Microsoft Word document 814.8 KB

Indeling Bachelor Biologie

Moleculaire biologie en celbiologie:

Je kijkt naar alle processen in organismen op celniveau, de kleinste eenheid van leven. Je houdt je bezig met biologische eigenschappen van cellen en processen binnen die cel. Deze processen worden zichtbaar gemaakt met speciale technieken, tijdens je specialisatie leer je met deze technieken werken. Je kijkt in deze specialisatie veel naar DNA.

 

Organismen en ontwikkelingsbiologie:

Je vraagt je af waarom een dier of plant eruit ziet zoals het is, je probeert een relatie te ontdekken tussen de bouw en functie. Daarnaast probeer je te begrijpen hoe een organisme zich in de tijd heeft aangepast aan hun omgeving, zowel in de evolutie als in de ontwikkeling van embryo tot volwassene. Hoe kan één cel zich ontwikkelen tot een compleet organismen? Dit alles wordt bestudeerd met mutaties. Door organismen met een afwijkende ontwikkeling te bestuderen kom je veel te weten over de processen die een rol spelen in de ontwikkeling.

 

Gezondheid van mens en dier:

Je kijkt bij deze specialisatie naar de gezondheid van mens en dier. Je bekijkt een probleem op alle integratieniveaus, van cel tot ecosysteem. Je leert hoe organismen hun interne milieu in stand kunnen houden. Je bestudeert de werking van het zenuwstelsel, hormonen en de energiehuishouding. Je kijkt bijvoorbeeld bij malaria naar de symptomen die een infectie veroorzaakt.

 

Ecologie en biodiversiteit:

Ecologie gaat over systemen waarin dieren, planten, micro-organismen en de omgeving elkaar beïnvloeden. Je kijkt wat er gebeurt als je uit zo’n netwerk een soort weghaalt of toevoegt. Deze specialisatie gaat over klimaatsverandering en biodiversiteit, over koolstof en nitraatkringlopen, maar ook over concurrentie en samenwerking tussen en binnen soorten. Een belangrijk onderdeel is het maken van modellen, hiermee kun je complexe systemen eenvoudiger beschrijven en voorspellingen doen.


Studeren in het Buitenland

Studeren in het buitenland: het lijkt vaak moeilijker dan het is. Websites blijken ineens onvindbaar als jij ze nodig hebt, studieadviseurs krijgen kinderen, studieachterstand gooit roet in het eten. Vaak is een simpele optelsom van moeite genoeg om mensen op te laten geven. En dat is zonde, want studeren in het buitenland is hartstikke leuk.

 

Erasmus Mundus

Het Erasmus Mundus programma is er voor mensen die voor een periode van 3 tot 12 maanden in een ander Europees land willen studeren. Gedurende deze periode loopt je studiefinanciering gewoon door en bovendien kom je soms in aanmerking voor een extra beurs.

 

Dit programma heeft uitwisseling als voornaamste doel, dus het kan zijn dat sommige universiteiten studenten van bepaalde universiteiten liever aannemen, omdat er ook meer van hun studenten naar die universiteit willen. Vaak echter valt er dan nog wel wat te regelen.

 

Informatie vanuit de WUR kun hier vinden.

 

Mocht je nu besloten hebben dat een Erasmus uitwisseling echt iets voor jou is, dan moet je nog wel even een afspraak maken met je studieadviseur. Die kan je dan precies vertellen wat er nog allemaal moet gebeuren voordat je weg kunt.

 

Naast het Erasmus Mundus programma zijn er natuurlijk nog verschillende manieren om naar het buitenland te gaan. Misschien wil je wel helemaal niet naar Europa.

Dan is de website www.wilweg.nl waarschijnlijk iets voor jou. Hier kun je eigenlijk alles vinden; over stages, Masters, periodes weg, beurzen, noem maar op.


Bachelor Thesis

Om het aanbod aan BSc theses te zien kan je hier kijken.